Natuurpaard.nl

Voeding natuurpaard

Voeding

Een van de belangrijkste voorwaarden voor een gezond paardenleven

Hoe belangrijk het is om goed ruwvoer te voeren wordt vaak onderschat, tegenwoordig zien we steeds meer paarden die hoefbevangen raken of last krijgen van zomereczeem. Tegelijkertijd zien we dat het slecht is gesteld met de kwaliteit van het hooi. In de natuur leven paarden van een sober dieet en het eten van onbeperkt Engels raaigras hoort daar zeker niet bij. De grote hoeveelheden gras die een paard in een gemiddelde wei tot zich neemt zijn dus niet bevorderlijk voor de gezondheid. Onbeperkt weidegang blijkt toch niet de ideale verzorging voor je paard en ook het ontbreken van een schuilplek -in de vorm van een afdakje / bomen en struiken- is ook niet echt natuurlijk. Wij proberen met ons Natuurlijk paardenpension daar verandering in aan te brengen.

Voeding natuurpaard

Slow feeders, wel of niet?

Waarom geen slow feeders? Selecteren is een natuurlijke behoefte van het paard en er is niets zo lekker als je neus in het hooi te steken en al ruikend te zoeken naar het lekkerste plukje! Het paard wil graag selecteren en met een slow feeder kan hij dat niet zo goed. Aan de andere kant eten paarden in de natuur steeds kleine porties, veel minder dan wat ze in 1 voerbeurt zouden krijgen, in de ideale situatie zouden ze dag en nacht om de 3 uur een kleine hoeveelheid hooi krijgen, dit is praktisch gezien niet uitvoerbaar.

We hebben gezocht naar een goede oplossing en zijn in 2014 met hooikisten begonnen, hierop zitten netten met een maaswijdte van 3,5 cm. De grootte van de mazen bepaald het succes, hier is jarenlang experimenteren aan vooraf gegaan door SMHN Small Mesh Hay Net uit Zweden, waar we de hooinetten op maat hebben laten maken.

In de praktijk is gebleken dat de paarden het ook heel fijn vinden om uit het grote hooinet te eten, dit mag dan ook blijven!

Speciale grassoorten: Safer Grass

Op advies van Katy Watts van de Rocky Mountain research www.safergrass.org hebben we 2 grassoorten met lage fructaan gehaltes ingezaaid, het advies was uiteraard ook gebaseerd op ons klimaat en de bodemanalyse van het land. De grassen die zijn ingezaaid doen het heel goed, zijn bijzonder sterk en echt anders dan een ‘koeienwei’.

In de natuur eten paarden ook mineralen, om dit na te bootsen hebben we mineralenblokken (Magnesium+ van www.paardnatuurlijk.nl) liggen, verder is er een bak met water waar Keltisch zeezout doorheen zit. Aan de hand van de behoefte aan mineralen kan het paard kiezen welk water het drinkt. Het water uit de waterpoel* is kwelwater. Dit is water van een zuivere kwaliteit wat ook door mensen gedronken kan worden, het kwelwater is duizenden jaren geleden ontstaan op de Veluwe en door ondergrondse rivieren komt het hier naartoe.